Η σημασία της διατροφής στην υγεία και στη ζωή μας

Ο Ιπποκράτης πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια είπε: «Άφησε το φαγητό να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου.» Η σημασία της διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη γι’ αυτό και θεωρείται το προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου.

Τώρα, παρά ποτέ οι επιστήμονες άρχισαν να διαπιστώνουν ότι το φαγητό που τρώμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσφέρει προστασία από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι και από ορισμένα είδη καρκίνου, καταπολεμά την κόπωση και τον πυρετό, βοηθά τον οργανισμό να προβάλει αντίσταση. Πάνω από όλα όμως, η φυσική άμυνα του οργανισμού βασίζεται στην ποιότητα της διατροφής του ατόμου. Στην πραγματικότητα, παρόλο που ένα «μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», μια ισορροπημένη διατροφή από όλες τις ομάδες τροφών (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, γάλα, κρέας/ κοτόπουλο/ψάρι, λάδι) μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για προβλήματα υγείας.

Έρευνες παγκοσμίως έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, παρουσιάζουν λιγότερα κρούσματα καρδιοπαθειών και καρκίνου. Επίσης, η προσθήκη στη διατροφή ολοσίταρων δημητριακών με πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και την κανονική λειτουργία του εντέρου (αποφυγή δυσκοιλιότητας) και αποτροπή του καρκίνου, καθώς και τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος για τους διαβητικούς.

Όλοι μας ξέρουμε ότι οι σαλάτες και τα λαχανικά προσφέρουν αναγκαίες για τον οργανισμό βιταμίνες
και μέταλλα αλλά μέσα σε αυτές τις ουσίες περιέχονται άλλα συστατικά πολύ δυναμικά και ουσιαστικά για την υγεία μας.

Μία από τις ομάδες αυτών των φυσικά παραγόμενων συστατικών είναι τα «φυτοχημικά» τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για προστασία εναντίον του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Χωρίς αυτά τα συστατικά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά.

Επίσης οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες Α, C, Ε,) μαζί με το σελήνιο και το φυλλικό οξύ προστατεύουν τον οργανισμό από ορισμένα είδη καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Πρόληψη και καλή υγεία

  • Η διατροφή είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας σαν «καύσιμο» για την καλή φυσική κατάσταση είναι υπεύθυνη για τη σωματική, πνευματική και μαθησιακή ανάπτυξη του παιδιού.
  • Διασφαλίζει μια υγιεινή εγκυμοσύνη και ένα πετυχημένο θηλασμό (δείτε εδώ: συνέπειες καπνίσματος στην εγκυμοσύνη).
  • Η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση βοηθά σε μια παραγωγική ζωή και μειώνει τους κινδύνους για ορισμένα προβλήματα υγείας.
  • 5 από τις 10 κύριες αιτίες ανικανότητας ή/ και θανάτου (καρδιοπόθειες, ορισμένα είδη καρκίνου, διαβήτης, εγκεφαλικό/ κυκλοφορικά προβλήματα, οστεοπόρωση) είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κακή διατροφή.
  • Η σωστή διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την υγεία αφού συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας. Ενώ η κακή διατροφή μπορεί να είναι θανατηφόρα.
  • Συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, χολολιθίασης, νεφρολιθίασης, σιδηροπενικής αναιμίας- οι οποίοι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Συμπέρασμα: Η σωστή διατροφή είναι προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας.

 

Πηγή: http://www.totalfitness.gr