Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων KALIMERA PRODUCTS

Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων KALIMERA PRODUCTS
Θαλασσινό Αλάτι από τα Βράχια των  Κυθήρων KALIMERA PRODUCTS
Το θαλασσινό αλάτι είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης για το σώμα, ρυθμίζει δηλαδή την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Πρώτος ο Ιπποκράτης (400 π.Χ.) ανακάλυψε την αξία και την επίδρασή του στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη από το φυσικό αλάτι: ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, ενισχύει τον μεταβολισμό, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, δεν κάνει κατακράτηση υγρών, τονώνει τον οργανισμό, κάνοντάς μας εξυπνότερους, χαρούμενους και πιο δραστήριους ανθρώπους.

Το αλάτι το βρίσκουμε στις βραχώδης ακτές των Κυθήρων που δημιουργούν φυσικές κοιλότητες.

Η θάλασσα το χειμώνα με τα μανιασμένα κύματα ξεπλένει και γεμίζει με θαλασσινό νερό τις γούρνες, όπου στα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται εξάτμιση και οι ντόπιοι ψαράδες και αλυκάριοι με κόπο και υπομονή συλλέγουν το αλάτι σε ψάθινα καλάθια. Το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο, με απόλυτα φυσικό τρόπο, όπως αιώνες πριν.

Γι αυτό το Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων αποτελεί προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας. 

Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων ιδιότητες:

Οι νιφάδες του κλείνουν μέσα τους πολλά ευεργετικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Περιέχει αυξημένα ποσοστά καλίου και μαγνησίου και έχει χαμηλότερη συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου και συνεπώς δεν είναι τόσο επιβλαβές για την αρτηριακή υπέρταση. Τα ξένα σώματα που ενδεχομένως βρείτε στο αλάτι είναι από τη χλωρίδα της θάλασσας, δηλαδή φύκια ή βρύα, τα οποία  συντελούν στη ξεχωριστή γεύση του.

Από τις βραχώδεις ακτές των Κυθήρων το θαλασσινό αλάτι της “Kalimera Products” είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ευεργετικά συστατικά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα ονομάζει το αλάτι “θεϊκό”: “πάσσε δ’ αλός θείοιο”.

Η ιστορία του αλατιού είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Μέσα στους αιώνες, η αξία του σαν αγαθό ήταν σημαντική και στην αρχαιότητα ήταν συχνά ισοδύναμο με χρήμα, στην Ασία μάλιστα αντάλλασσαν το βάρος του με χρυσάφι!

Στη Μεσόγειο, το θαλασσινό αλάτι παράγεται, εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ηλιακή εξάτμιση.

Στη σύγχρονη εποχή, το αλάτι παράγεται σε  εκμηχανισμένες αλυκές.

Η παραδοσιακή χειρωνακτική συγκομιδή – όπως στα Κύθηρα -είναι πλέον σπάνια.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Αποθηκεύστε το Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων σε βαζάκι με καπάκι (μη μεταλλικό) ή σε ειδική αλατοθήκη χωρίς να έρχεται σε επαφή  με υγρασία και ήλιο.

Στις σαλάτες: Το Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων έχει μια «τραγανή» αίσθηση που θα σας ενθουσιάσει! Διαλύεται στιγμιαία στο στόμα και έχει μια εξαιρετικά απλή γεύση.

Βραστά λαχανικά και χόρτα: Βάζετε άφθονο νερό και αλατίζετε με μία κουταλιά της σούπας ανά λίτρο νερού, όταν το νερό έχει πάρει βράση. Έτσι έχετε έντονο το χρώμα των λαχανικών και μία υπέροχη γεύση.

Τηγανιτά: Αλατίστε τα κρέατα και τα ψάρια αρκετή ώρα πριν το τηγάνισμα

Όσπρια: Αλατίστε προς το τέλος για να μη σκληρύνουν.

Μαγειρική: Αρτεύουμε  με Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων κατά το σωτάρισμα.

Ψάρια και κρέατα: Τα ψάρια και τα μπούτια αρνιού ή κατσικάκι τα βρέχουμε με άφθονο νερό και βάζουμε αρκετό αλάτι να δημιουργηθεί κρούστα και κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν είναι έτοιμο η κρούστα του αλατιού ξεκολλάει σαν φλοιός και μένει η  νοστιμιά της θάλασσας.

Χορτόπιτες: Κόβουμε τα άγρια αρωματικά χόρτα, ή σέσκλα ή σπανάκι σε μέτρια κομμάτια και βάζουμε Θαλασσινό Αλάτι Βράχων Κυθήρων και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους. Στραγγίζουμε, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς επιπλέον αλάτι.