Με Αυτό το Ψωμί Χωρίς Γλουτένη Γίνεται Χαμός!

Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια της Γαλλίας και την Γένοβα της Ιταλίας!

Το socca, είναι ένα γρήγορο, απλό και αλμυρό flatbread που φτιάχνεται με ρεβυθάλευρο που το καθιστά χωρίς γλουτένη και μια καλή πηγή πρωτεϊνών και ινών. Συνήθως σερβίρεται με μερικά βότανα και μπαχαρικά και τρώγεται με τα χέρια. Συνδυάζεται καλά με σούπες, σαλάτες, με hummus ή γεμιστό σαν  κρέπα με  συστατικά της επιλογής σας. Πολύ συχνά σερβίρεται σαν ορεκτικό  με ένα ποτήρι κρασί ροζέ.

Μάθετε πώς να το φτιάχνετε και εσείς και σας υποσχόμαστε πως είναι μια συνταγή που θα σας αλλάξει τη ζωή.

Για να φτιάξετε και εσείς, λοιπόν, ψωμί socca για 4-6 άτομα θα χρειαστείτε: 

Μπορείτε να ετοιμάσετε το socca μόνο με αλάτι – πιπέρι για καρύκευμα ή για  γεύση μπορείτε να προσθέσετε μια επιλογή από διάφορα μπαχαρικά όπως θυμάρι, δενδρολίβανο, κύμινο, κόκκινη πιπεριά, σκόνη σκόρδου κλπ. Δεν υπάρχουν κανόνες στα μπαχαρικά, απλά  χρησιμοποιήστε αυτά  που σας αρέσουν περισσότερο  ή θα που θα συνδυάζονται καλά με το πιάτο που θα συνοδεύει.

Ξεκινήστε ανακατεύοντας το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ. Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 230ο . Πέντε λεπτά πριν περάσει το 30λεπτο της ξεκούρασης της ζύμης ζεστάνετε ένα –κατά προτίμηση αντικολλητικό- ταψάκι διαμέτρου 25εκ περίπου στο φούρνο στην μεσαία σχάρα.

Αφαιρέστε το ταψάκι προσεκτικά από το φούρνο μόλις περάσουν 5 λεπτά και αλείψτε το με  1-2  κ.σ. ελαιόλαδο. Βάλτε τη ζύμη στο σκεύος και καλύψτε όλη την επιφάνεια.

Ψήστε το socca  για 8 έως 10 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Το socca πρέπει να είναι μαλακό εσωτερικά και τραγανό απ’ έξω. Για περισσότερο χρώμα ψήστε το άλλα δύο λεπτά στο γκριλ.

Βγάλτε το ψωμί σας από το ταψάκι με μια σπάτουλα και κόψτε το σε τριγωνικά κομμάτια.

Το socca τρώγεται καλύτερα ζεστό αλλά αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα.

πηγή: thekitchn.com