ΠΩΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ»;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ο καφές σας προσφέρει το απαραίτητο μπουστάρισμα όταν αισθάνεστε πεσμένοι;

Να πώς:

Όταν καταναλώνουμε καφέ ή καφεΐνη περνά στην κυκλοφορία του αίματος και επιδρά στον εγκέφαλο μπλοκάροντας τους υποδοχής της αδενοσίνης. Η αδενοσίνη είναι μια ουσία που χαλαρώνει τη δράση των νευρώνων κάνοντάς τους να σηματοδοτούν ηλεκτρικά σήματα αραιότερα. Όταν η αδενοσίνη κάνει τη δουλειά της μπορούμε να σκεφτούμε ήρεμα και καθαρά. Όταν η δράση της μπλοκάρεται από την καφεΐνη οι νευρώνες σηματοδοτούν όλο και πιο γρήγορα και ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση υπερδραστηριότητας. Αυτό είναι το «τίναγμα» που νιώθουμε στην ενέργεια μας έχοντας πιει καφέ.

Πώς το σώμα μεταφράζει αυτή την κατάσταση

Το σώμα μεταφράζει αυτή τη διέγερση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ως πανικόκαι στρες.

Την εποχή των σπηλαίων όταν ξαφνικά εμφανιζόταν κάποια άμεση απειλή τι συνέβαινε στο  κεφάλι μας; Πανικός, πανικός, πανικός! Ταχεία εγκεφαλική δραστηριότητα για να σωθούμε!

Το σώμα δεν διακρίνει ερέθισμα: χαλαρό καφεδάκι με τους φίλους, καφές όσο δουλεύουμε κτλ. Το σώμα διακρίνει χημεία εγκεφάλου. Αν διαβάζει υπερδραστηριότητα υποθέτει αυτόματα ότι κινδυνεύουμε και ξεκινά μια διαδικασία που μας προετοιμάζει για φυγή ή για μάχη.

Τι συμβαίνει όταν το σώμα μπαίνει κατάσταση μάχης/φυγής

Εκκρίνεται ντοπαμίνη και αδρεναλίνη. Αυτές είναι οι ουσίες που επάγουν στο σώμα διάθεση για δράση και αυξημένη αντίληψη. Αυτό είναι που μας αρέσει στον καφέ.

Παράλληλα τα επινεφρίδια (μικροί αδένες πάνω από τα νεφρά) εκκρίνουν κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη της εγρήγορσης. Υπαγορεύει μια σειρά από αλλαγές στο σώμα προκειμένου να έχουμε ενέργεια και δυνάμεις να αμυνθούμε ή να το βάλουμε στα πόδια.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώνει τη δράση του πεπτικού, του αναπαραγωγικού και του ανοσοποιητικού για να εξοικονομηθεί ενέργεια για τους μύες. Επίσης περιορίζει την παραγωγή οστικής μάζας και τον ρυθμό αναδόμησης και ανάπλασης.
  • Απελευθερώνει τις αποθήκες γλυκογόνου (αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης) προκειμένου να έχουμε άμεση διαθεσιμότητα γλυκόζης και άρα ενέργειας για φυσική δράση.
  • Επάγει την αποδόμηση μυικής πρωτεΐνης σε αμινοξέα τα οποία μετατρέπονται σε γλυκόζη για ακόμα περισσότερη ενέργεια.
  • Κινητοποιεί το αποθηκευμένο λίπος των άκρων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την κινητοποίηση του γαστρικού λίπους με αποτέλεσμα να συσσωρεύετε λίπος κοιλιακά, γύρω από τα ζωτικά όργανα, δημιουργώντας προστασία γύρω από αυτά.
  • Όλη αυτή η περίσσεια γλυκόζης που ,δεν χρησιμοποιείται μιας και δεν το βάζουμε στα πόδια αλλά καθόμαστε και είμαστε παθητικοί, οδηγεί στην παραγωγή ινσουλίνης. Αυτή η ορμόνη μειώνει την γλυκόζη στο αίμα κάποιες φορές παρακάτω από το επιθυμητό. Το σώμα βιώνει αδυναμία και εμείς αναζητούμε τον επόμενο καφέ ή ένα σνακ συχνά πλούσιο σε γρήγορα αποδομήσιμο υδατάνθρακα.
  • Τέλος η κορτιζόλη μπλοκάρει την έκκριση μελατονίνης. Αυτή είναι μια ορμόνη απαραίτητη για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Το κατά τα άλλα αθώο καφεδάκι που θα πιούμε μια ή και περισσότερες φορές μέσα στη μέρα δίνει το μπουστάρισμα που αποζητάμε δρώντας παρεμβατικά στο σώμα και στύβοντας τις δυνάμεις μας.

Τι κάνει η υπέρμετρη και άσκοπη κατανάλωση καφέ;

  • Εμποδίζει τον βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Ακόμα και αν κοιμόμαστε αρκετές ώρες, χωρίς μελατονίνη ο ύπνος μας δεν είναι τόσο καλός. Ξυπνάμε κουρασμένοι και θέλουμε κι άλλο καφέ για να πάρουμε μπρος.
  • Οδηγεί σε αποδόμηση μυικής μάζας και συσσώρευση λίπους κοιλιακά.
  • Δημιουργεί αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης μας και άρα της διάθεσης μας.
  • Στερεί την απαραίτητη ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού.
  • Περιορίζει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μειώνοντας την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από την τροφή μας.

Συμπέρασμα;

Η ενέργεια που παίρνουμε από τον καφέ ταλαιπωρεί το σύστημα μας.

Τώρα που το γνωρίζουμε όμως τι κάνουμε; Κόβουμε τον καφέ μαχαίρι;;;

Όχι – ωστόσο κάνουμε επιλεκτική χρήση.

Καταναλώστε καφεϊνούχα ροφήματα μόνο όταν είναι απαραίτητο, και ιδανικά όχι μετά τη 1:00 μ.μ.

Μετά από αυτή την ώρα αν νιώσετε πεσμένοι και οι συνθήκες το επιτρέπουν δώστε άδεια στον εαυτό σας να ξεκουραστεί. Το σώμα δεν έχει φτιαχτεί για να είναι στην τσίτα όλη μέρα.

Αν δεν έχετε δυνατότητα να ξεκουραστείτε προτιμήστε ένα τονωτικό βότανο όπως τσάι από μάτσα, μάκα, κακάο, θερμαντικά μπαχαρικά κτλ (σας χρωστάω πιο αναλυτικό άρθρο εδώ με συνταγές και ιδέες).

Αν σας αρέσει η γεύση του καφέ δοκιμάστε ντεκαφεΐνέ. Υπάρχουν μάρκες με πολύ καλή γεύση, πειραματιστείτε λίγο ίσως βρείτε κάτι που σας αρέσει εξίσου.

Σας αφήνω με την παρακάτω εικόνα. Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ροφημάτων και αναψυκτικών που λίγο πολύ καταναλώνουμε όλοι.

Πηγή εικόνας εδώ.

Εύχομαι όλα τα παραπάνω να σας βοήθησαν να καταλάβετε κάποια πράγματα σχετικά με το πώς λειτουργεί το σώμα μας και πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση καφέ. Μερικές ιδέες για εναλλακτικά ροφήματα μπορείτε να δείτε εδώ.

Αν έχετε απορίες ή θέλετε να προσθέσετε κάτι μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο παρακάτω.

 

Πηγή: bodylovecounseling.com