Τηγανιτές Πατάτες με Σπιτική Κέτσαπ Αρωματισμένη με Μαστίχα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

1 κονσέρβα ολόκληρες ντομάτες σε χυμό ν ντομάτας (800 γρ.)

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2/3 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη

½ φλιτζ. ξίδι από ελαφρύ κόκκινο κρασί ή σέρυ

2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη

Τρίμμα μοσχοκάρυδου

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. αλάτι αλεσμένο με 1 κ.γ. κρυστάλλους Μαστίχας

Πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια, στο μέγεθος περίπου ενός γυναικείου δαχτύλου

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αλάτι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Φτιάχνουμε την κέτσαπ, έως και 1 εβδομάδα νωρίτερα: Λιώνουμε τις ντομάτες σε έναν πολυκόφτη (μούλτι) μέχρι να γίνουν ένας απαλός πουρές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, σιγοβράζουμε τα υλικά, χωρίς να σκεπάσουμε το τηγάνι, για 1 ώρα περίπου μέχρι να πήξουν αρκετά. Ανακατεύουμε συχνά όσο σιγοβράζει η κέτσαπ, και ακόμα πιο συχνά προς το τέλος, για να μην καεί.

Βγάζουμε το ξύλο κανέλας. Αλέθουμε την κέτσαπ σε 2-3 δόσεις στο μπλέντερ ή σε πολυκόφτη μέχρι να γίνει απαλή. Την αφήνουμε να σταθεί για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη, για 2 ώρες τουλάχιστον ή έως και για 1 εβδομάδα (μπορεί η κέτσαπ να ετοιμαστεί νωρίτερα).

Για να φτιάξουμε τις τηγανητές πατάτες: Στεγνώνουμε λίγο τις πατάτες. Ζεσταίνουμε 2,5 εκ. περίπου ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα όσες πατάτες χωράνε σε μία στρώση. Σκεπάζουμε το τηγάνι και τις αφήνουμε να ψηθούν μέσα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάζουμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή και γυρίζουμε τις πατάτες προσεχτικά, κατά προτίμηση μία-μία, συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλες τις πατάτες. Τις αλατίζουμε και τις σερβίρουμε με την κέτσαπ Μαστίχας στο πλάι ή από πάνω.