5+1 Παραδοσιακές Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

13, Νοεμβρίου 2015
Αθήνα, Ελλάδα

Μπήκε λοιπόν κι αυτός ο Δεκέμβρης και μαζί του η προσμονή για τα Χριστούγεννα και την ευρύτερη γιορτινή περίοδο είναι περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ. Οι δρόμοι στολισμένοι, χρωματιστά λαμπιόνια και ο κόσμος έξω στους δρόμους, να ψωνίζει μέσα σε μια απίστευτα γιορτινή ατμόσφαιρα.

Και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αρχίζει να οργανώνεται σιγά, σιγά, με τη κάθε νοικοκυρά να προμηθεύετε τα δικά της εξαιρετικά και σπάνια εδέσματα. Κάθε τόπος φυσικά έχει τα δικά του μαγειρέματα. Συνήθως, το κυρίως πιάτο που επιλέγετε είναι το χοιρινό, καμιά φορά και το κοτόπουλο, πάντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χοιρινό κρέας είχε… δεσπόζουσα θέση.

Εάν έχετε αποφασίσει να μείνετε σπίτι και να μαγειρέψετε για την οικογένεια και τους φίλους κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρακάτω ακολουθεί μια σειρά από παλιές παραδοσιακές συνταγές από περιοχές σε όλη την Ελλάδα που θα καταφέρουν να δώσουν μια γιορτινή- παραδοσιακή νότα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ

Υλικά

Για τη ζύμη

½ κιλό αλεύρι

1 αβγό

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

Λίγο αλάτι

1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη

1 φλιτζάνι νερό

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι σόδα

 

Για τη γέμιση

Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

Αλάτι

Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)

6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα

Εκτέλεση

Ετοιμασία της ζύμης

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ετοιμασία της γέμισης

Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.

Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.

Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ

Υλικά

1 γουρουνόπουλο (περίπου 14 κιλά)

αλάτι χοντρό

λίγο λάδι

κύμινο

ξύδι ή λεμόνι

λεμονόφυλλα

Εκτέλεση

Κόβουμε το γουρουνόπουλο στη μέση, το σπάμε λίγο και το αλατίζουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι, το κύμινο και το λεμόνι (ή ξύδι), με ένα πινέλο αλείφουμε το γουρουνόπουλο και μετά το αφήνουμε να τα απορροφήσει μέχρι να ετοιμαστεί ο ξυλόφουρνος. Μόλις είναι έτοιμος βάζουμε στη σχάρα τα λεμονόφυλλα και από πάνω το γουρουνόπουλο από τη μεριά που είναι η πέτσα και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο κρεμασμένο. Χρίζουμε το φούρνο και το ψήνουμε για 2 ώρες. Μετά τον ανοίγουμε, γυρίζουμε το γουρουνόπουλό μας από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσει.

Αν θέλουμε να το συνοδεύσουμε και με πατάτες φούρνου τις βάζουμε από την αρχή στο ταψί μας το οποίο το τοποθετούμε κάτω από τη σχάρα που έχουμε το γουρουνόπουλο. Η σχάρα δεν θα πρέπει να ακουμπάει το ταψί αλλά να είναι αρκετά πάνω από αυτήν έτσι ώστε να ψήνονται οι πατάτες μας με το ζουμί του γουρουνόπουλου που θα πέφτει.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Υλικά

1 γαλοπούλα, περίπου 6 κιλά

20γρ. κορν φλάουερ

1/8 του λίτρου κρέμα γάλακτος

Γέμιση

3 κρεμμύδια κομμένα

400γρ. κιμάς

75γρ. ρύζι

1/8 του λίτρου νερό

50γρ. σταφίδες

3 κουταλιές λικέρ κερασιού

1 ματσάκι μαϊντανός κομμένος

1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ποτίζουμε τις σταφίδες με το λικέρ κερασιού και τις αφήνουμε 15 λεπτά να το απορροφήσουν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά διαδοχικά με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το ζουμί. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει, την αλατίζουμε και τη γεμίζουμε με τον κιμά που έχει ήδη κρυώσει. Κατόπιν τη ράβουμε. Θερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σκεπασμένη δύο έως δυόμισι ώρες στους 200 βαθμούς. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα. Αν θέλουμε, βάζουμε το κορν φλάουερ να δέσει και συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά

1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι μαργαρίνη

3/4 ποτήρι πορτοκάλι (βάλτε στο μπλέντερ δύο πορτοκάλια καθαρισμένα συν τη φλούδα του ενός που την έχετε αφαιρέσει)

1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη στο πορτοκάλι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι κανέλλα

1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/4 ποτήρι καλό κονιάκ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν ότι παραπάνω πάρει η ζύμη)

λίγο τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια μέλι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέστε το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες και ψήστε τα στους 175 C για 35 λεπτά περίπου. Για το σιρόπι, ζεστάνετε το νερό, και προσθέστε τη ζάχαρη και το μέλι. Βγάλτε τις λαμαρίνες από το φούρνο και αδειάστε τα μελομακάρονα ζεστά όπως είναι σε ένα μεγάλο ταψί με πλαϊνά ώστε να τα περιχύσετε με το σιρόπι. Πρέπει να είναι καυτά τα μελομακάρονα και καυτό το σιρόπι. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά και τοποθετήστε τα σε πιατέλες και ρίξτε από πάνω τριμμένο καρύδι.

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ

Υλικά

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου) γιαούρτι

5 αυγά

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και το γιαούρτι μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια (λίγο ασπράδι, λίγο αλεύρι) στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

Υλικά

250γρ. φρέσκο βούτυρο

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

6 αυγά

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα

1/2 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

λίγη κανέλλα

1 βανίλια

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα τη βασιλόπιτα, προσθέτουμε το νόμισμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

Αγοράστε όλα τα υλικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Terra Pura.