Οι νιφαδες ντίνκελ (Dinkel) – αλλιώς σπελτ με προέλευση τους Αλεξανδρινούς και την περιοχη της Μεσοποταμίας αποτελούν προιον επεξεργασιας του αρχαίου δημητριακου που εχει μεγαλη συγγενεια με το γνωστο μας σιταρι.
Η διαφορα του ειναι οτι το ντινκελ είναι πιο εύπεπτο και θα μπορουσε να αποτελεσει υπο προυποθεσεις κατάλληλη διατροφη σε ατομα με δυσανεξιες π.χ στην γλουτενη
Η γλουτενη που περιεχει ειναι διαφορετικης συστασης με το κοινο σιταρι
Περιέχει πολλές πρωτεΐνες, μεγάλο ποσοστό σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου καθώς και τις βιταμίνες Β1 και Β2.
Επίσης είναι πηγή πολλών θρεπτικών ινών
Οι νιφάδες ντίνκελ ολικής είναι ιδανικές για πρωινό,στο γιαουρτι ή στο γαλα οπως επισης για κρέμες γλυκά, και κέικ.