Τα ξηρά δαμάσκηνα εκτός από την ευχάριστη και γλυκιά γεύση που μας προσφέρουν, έχουν κάποιες ιδιότητες που τα καθιστούν πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και το μεταβολισμό μας, αλλά και μια σειρά από βιοενεργά φυσικά συστατικά που βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού μας να αμύνεται από το οξειδωτικό στρες. Ακόμα αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Τα 100γρ. ξηρών δαμάσκηνων (10-12 δαμάσκηνα) περιέχουν περίπου 7γρ. φυτικών ινών, δηλαδή παρέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α (παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην υγεία του δέρματος) και η βιταμίνη C (απαραίτητη βιταμίνη για την επανόρθωση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου).
Τέλος τα ξηρά δαμάσκηνα είναι φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Σαν συνέπεια, βοηθούν στο να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού και να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.