Τα μυστικά της τρούφας

30, Νοεμβρίου 2015
Αθήνα, Ελλάδα

Τρούφα- το απόλυτο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για κάθε γευσιγνώστη και καλοφαγά που σέβεται τον εαυτό του. Ένα προϊόν με τόσο ραφινάτη γεύση- που αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα για κάθε φίνο φαγητό υψηλής γαστριμαργικής.

Οι τρούφες, ουσιαστικά είναι μανιτάρια. Μια σπάνια ποικιλία υπόγειων μανιταριών που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε βάθος 6 έως και 15 εκατοστών. Οι τρούφες φυτρώνουν σε πολλά μεγέθη από 2 έως 7 εκατοστά και έχουν τη δυνατότητα να συμβιώνουν με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.) Δένδρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, μιας και τα είδη αυτά των δένδρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.λ.π.

Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).

Οι ποικιλίες της τρούφας είναι ατελείωτες και απαντώνται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Δέκα είδη τρούφας καταγράφηκαν στην ελληνική βιβλιογραφία από το 1854 ώς το 1992, με πρώτη την tuber melanosporum από τον Βαυαρό Ξαβιέρο Λάνδερερ, αρχιφαρμακοποιό του Οθωνα. Σήμερα ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά βρήκαν 90 είδη σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο, Αττική, Πελοπόνησσο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κύπρο.

Η δύσκολη ανεύρεσή τους, που απαιτεί εκπαιδευμένους σκύλους ή γουρούνια, δικαιολογεί την υψηλή τους τιμή. Πάνω από 50 τρουφοσυλλέκτες και περισσότερα από 30 σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα συλλέγουν υπόγεια μανιτάρια σήμερα στα ελληνικά δάση.

Πέρα όμως από το κυνήγι υπάρχει και η καλλιέργεια, αφού τουλάχιστον πενήντα καλλιέργειες τρούφας υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε στάδιο αναμονή καρποφώρησης, αφού η τρούφα χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να οριμάση.

Βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη της τρούφας φαίνεται να είναι το μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής και το χώμα, που πρέπει να παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Τα δέντρα που φιλοξενούν στις ρίζες τους τα υπό επώασιν ωά της είναι συνήθως η χνοώδης βελενιδιά, τα πεύκα, οι φουντουκιές, οι φλαμουριές και οι οξιές.

Αγοράστε μοναδικά Ελληνικά προϊόντα τρούφας από το ηλεκτρονικό κατάστημα Terra Pura.