13, Δεκεμβρίου 2015
Αθήνα, Ελλάδα
Μέσα Δεκεμβρίου λοιπόν και η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει. Με την ευκαιρία της γιορτινής ατμόσφαιρας η Terra Pura τρυπώνει στο γιορτινό τραπέζι των Παππούδων μας κι ακόμη παλιότερα, για να θυμηθούμε τι συνήθιζαν να τρώνε κάποτε, καθώς και να διδαχθούμε από τις παλιές Χριστουγεννιάτικες συνταγές που έχουμε πλέον την ευκαιρία να εφαρμόσουμε και σήμερα, επιλέγοντας αγνά, παραδοσιακά, Ελληνικά προϊόντα Terra Pura.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Δεκαετίες νωρίτερα, πολύ πριν τη σημερινή αστική ζωή, η κατανάλωση κρέατος γινόταν σπάνια και σε μεγάλες γιορτές. Το σφάξιμο των σπιτικών ζώων ήταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία, στην οποία συμμετείχαν γείτονες, συγγενείς και φίλοι.
Κάθε τόπος είχε τα δικά του μαγειρέματα. Συνήθως, το «καλό» φαγητό ήταν το χοιρινό, καμιά φορά και το κοτόπουλο, πάντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χοιρινό κρέας είχε… δεσπόζουσα θέση.
Η οικογένεια μαζευόταν γύρω από τη φωτιά και απολάμβανε τη σπάνια ευκαιρία της κρεοφαγίας.
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η «πουτρίδα» υπήρχε στο κεφαλλονίτικο τραπέζι, πολύ πριν τη γαλοπούλα.
Η συνταγή της «πουτρίδας» απλή: χοιρινό με «κάβολε» ή με «μάπα». Πίσω από τις δύο άγνωστες λέξεις κρύβονται αντίστοιχα το κουνουπίδι και το λάχανο.
Την παραμονή των Χριστουγέννων η οικογένεια μαζευόταν γύρω από την εστία, τη φωτιά, συνήθως το τζάκι.
Κρατώντας την «Κουλούρα», το Χριστόψωμο. Ο αρχηγός του σπιτιού έριχνε λάδι ή κρασί στη φλόγα. Η σημειολογία ήταν σημαντική: αν η φωτιά φούντωνε, ήταν καλός οιωνός για το σπίτι, αν έσβηνε, κακός. Υστερα το κάθε μέλος της οικογένειας τραβούσε ένα κομμάτι από την κουλούρα. Ο τυχερός μπορεί να έβρισκε μέσα και ένα νόμισμα!
Στη Ζάκυνθο, κατά την ίδια τελετουργία, ο πατέρας της οικογένειας συνέδεε τα δυο αυτά αγαθά (κρασί-λάδι) με την αφθονία στο σπίτι, λέγοντας «όσο νερό έχει η θάλασσα τόσο κρασί και λάδι στο σπίτι μας».
Στο ίδιο νησί, πριν από πολλές δεκαετίες, την παραμονή των Χριστουγέννων έτρωγαν μπρόκολο βραστό. Μετά έκοβαν την κουλούρα, που έκρυβε ένα νόμισμα.
ΡΟΔΟΣ
Το χοιρινό περιλαμβανόταν στο χριστουγεννιάτικο «μενού» και στη Ρόδο.
Απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια», ντολμαδάκια δηλαδή. Για γλυκό, τα νεότερα χρόνια έφτιαχναν τις δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να φτιάχνονται και τώρα.
ΣΥΡΟΣ
Ενα έθιμο που αναφέρεται σε λαογραφική εργασία είναι η βρώση κουνουπιδιού και ψαριού την παραμονή των Χριστουγέννων.
Στη συνέχεια η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία, για να ακούσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων.
ΕΥΒΟΙΑ
Το σφάξιμο του γουρουνιού ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Κάθε οικογένεια έσφαζε το δικό της, μαζεύονταν όμως δεκάδες γείτονες, περαστικοί και φίλοι για τη διαδικασία.
Το κρέας κοβόταν σε κομμάτια, τα οποία προορίζονταν για διαφορετικά φαγητά: για λουκάνικα, για πηχτή, για «πασπαλά».
Το μεσημέρι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τους λαογράφους, τα πιάτα γέμιζαν χοιρινό με σέλινο, το οποίο θεωρούνταν και στη Χαλκίδα «γιορτινό» έδεσμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακόμη παλιότερα, στην αρχή του αιώνα, δεν είχαν ούτε αυτή τη γαστριμαργική «πολυτέλεια». Πήγαιναν στην εκκλησία το πρωί και το μεσημέρι έτρωγαν τα εντόσθια του γουρουνιού τηγανητά.
Το βράδυ των Χριστουγέννων υπήρχε άλλη συνταγή, πιο απλοϊκή: κομματάκια χοιρινού, ψημένα στη θράκα. Το κρέας πασπαλιζόταν με μπόλικο αλάτι, ελλείψει ψυγείου και διατηρούνταν για κάμποσες ημέρες, για να φιλεύονται οι επισκέπτες του σπιτιού. Αυτό λεγόταν «κοντοσούφλι».
«Μπάμπες»
Ακόμη παλιότερα έφτιαχναν τις «μπάμπες», που ήταν βρασμένο το παχύ έντερο και παραγεμισμένο με συκώτι, σπλήνα και μπαχαρικά. Οταν έρχονταν επισκέπτες, τα περνούσαν στη σούβλα και τα έτρωγαν για μεζέ. Οσπρια δεν έτρωγαν καθ όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου.
ΜΑΝΗ
Τα «λαλάγγια» ή «τηγανίδες» ήταν ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, πολύ πριν τις σημερινές… πουτίγκες ή τα κέικ με γλάσο! Οι γυναίκες έπλαθαν το ζυμάρι λεπτό, το δίπλωναν στα τέσσερα και το έριχναν στο καυτό λάδι. Η πρώτη τηγανίδα είχε έναν σταυρό στη μέση και ήταν του Χριστού, η δεύτερη ήταν του σπιτιού. Στη συνέχεια τις έβαζαν σε κοφίνια και τις κρεμούσαν ψηλά για να στραγγίσουν καλά από το λάδι.
ΚΡΗΤΗ
Ανήμερα τα Χριστούγεννα , τηρούνταν ένα έθιμο άμεσα συνδεδεμένο με τις διατροφικές συνήθειες. Συνήθιζαν να τηγανίζουν συκώτι και μαζί με ένα μπουκάλι κρασί κι ένα κουλούρι το πήγαιναν στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία το μοίραζαν στον κόσμο, ιδίως στους έχοντες ανάγκη.
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπήρχε οπωσδήποτε χοιρινό, αλλά και τις επόμενες ημέρες το κρέας δεν έλειπε. Γινόταν λουκάνικα ή απάκια (καπνιστό), σύγκλινο ή και «τσιγαρίδες» (μαγειρεμένο με μπαχαρικά λίπος που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί όταν έκαναν δουλειές στην ύπαιθρο).
Σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως αναφέρει η παράδοση, ζυμωνόταν με περισσή φροντίδα το «Χριστόψωμο». Αλεύρι, σουσάμι, κανέλλα, μέλι και γαρύφαλλο ανακατεύονταν και πλάθονταν με επιμέλεια και μεράκι. Μόλις ήταν έτοιμο, έκοβαν το μισό ζυμάρι, το έπλαθαν σε κουλούρα και με το άλλο μισό έφτιαχναν έναν σταυρό και τον τοποθετούσαν πάνω στο ψωμί, ενώ στην υπόλοιπη επιφάνεια έφτιαχναν καλλιτεχνήματα από ζυμάρι, φύλλα, λουλούδια, πουλάκια. Στη μέση του σταυρού έβαζαν ένα καρύδι.
Αγοράστε όλα τα υλικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Terra Pura.

Υποβρύχιο Μαστίχα με Βύσσινο 'MastihaShop' 100gr
Χαλβάς Αμυγδάλου Μαύρη Ζάχαρη & Ταχίνι Ολικής 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 900gr
Μαρμελάδα Κουμ-Κουάτ 'CORFU SPIRIT' 250gr
Μαρμελάδα Cranberry 'CORFU SPIRIT' 250gr
Μπάρα Ενέργειας με Μέλι & Ταχίνι Χ/Ζ 'Wish Bars' 28τεμ Χ 25gr
Βούτυρο Λευκής Τρούφας TROUFAPLUS 80gr
Μαρμελάδα Κουμ-Κουάτ 'CORFU SPIRIT' 380gr
Αφρόλουτρο με Μαστιχέλαιο και Αλόη 'MastihaShop' 250ml
Κουραμπιεδάκι Ν. Καρβάλης με Αμύγδαλα και Σοκολάτα 'ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ' 270gr
Αποσμητικό με Μαστίχα και Χαμομήλι 'MastihaShop' 50 ml
Βιολογικά Αμπελόφυλλα από Σουλτανίνα 'Βιοαγρός' 420gr
Κρέμα Προσώπου Kakadu SPF 20 'Mastiha Shop' 50ml
Υποβρύχιο Μαστίχας 'MastihaShop' 600 gr
Βιολογικά Ζυμαρικά Konjac Σπαγγέτι 'Magic Diet Pasta Bioagros' 250gr
Βιολογική Κανέλα Κεϋλάνης Σκόνη 'OLA-BIO' 50gr
Βιολογική Μαρμελάδα Πορτοκάλι 85% ΓΕΩΔΗ 2 X 225ml
Χειροποίητος Παραδοσιακός Χαλβάς Κακάο Μπισκότο 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 450gr
Βιολογικό 'Χαρουπάκι' με Φυστίκι 'Ντουρουντούς' 230gr
Λουκούμι Μαστίχας Μεταλλικό Κουτί Δώρου 'Mastihashop' 360gr
Λάδι Λευκής Πολύτιμης Τρούφας «TROUFAPLUS» 60ml
Μαστίχα Χίου ΠΟΠ 'MastihaShop' 10 gr, Μέγεθος: Μεσαίο
Βιολογικό Μέλι Δάσους & Θυμάρι 'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ' 450g
Μπάρα Δημητριακών Σοκολάτας Γάλακτος με Στέβια 'Wish Crunchy' 20τεμ Χ 35gr
Βιολογικά Κουλουράκια Βρώμης με Μέλι 'ΟΙΚΟΠΑΛ' 150gr
Υποβρύχιο Μαστίχα με Tριαντάφυλλο 'MastihaShop' 100gr
Μπισκότα Βουτύρου Αμύγδαλο & Μαστιχέλαιο 'Mastihashop' 120gr
Χειροποίητος Παραδοσιακός Χαλβάς Αμύγδαλο & Cranberry 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 450gr
Χαλβάς Κλασσικός με Μαύρη Ζάχαρη & Ταχίνι Ολικής Άλεσης 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 450gr
Βιολογικές Βίδες Ρεβυθάλευρου Χωρίς Γλουτένη ΒΙΟΑΓΡΟΣ 250gr
Γλυκό Κουταλιού Κουμ-Κουάτ 'CORFU SPIRIT' 250gr
Κλασσικός Χαλβάς με Χαρουπόμελο 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 900gr
Βιολογική Κανέλα Κεϋλάνης Ξυλάκι 'OLA-BIO' 50gr
Μπάρες Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς & Σύκο 'Wish Bars' 6X30gr
Βιολογική Μελιτζανοσαλάτα 'ΕΚΛΕΚΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ' 330gr
Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου & Σώματος με Μαστίχα & Βιταμίνη Ε SPF 20 'MastihaShop' 150ml
Βιολογικό Μωβ Καλαμπόκι Σκόνη 'Βιοαγρός' 50gr
Μαρμελάδα Φραγκόσυκο 'CORFU SPIRIT' 250gr
Βιολογικός Χαρουποκαφές ‘Creta Carob’ 300gr
Βιολογικό Μοσχοκάρυδο Αλεσμένο 'SPICE ME' 30gr
Βιολογική Πιπερόριζα-Τζίντζερ Σκόνη 'Βιοαγρός' 50gr
Βιολογικές Νιφάδες Ρυζιού 'Βιοαγρός' 500gr
Βιολογικό Μέλι Ανθέων και Δάσους "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" 450g
Κουραμπιές Ν. Καρβάλης σε Μεταλλική Συσκευασία 'ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ' 450gr
Βιολογικό Δεντρολίβανο 'Άρωμα Φύσης' 30gr 