Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού.
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκριων. Oνομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Και αφού λοιπόν το φαγητό είναι -για άλλη μια φορά- συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή, ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές που θα κάνουν το τραπέζι σας εορταστικό και πεντανόστιμο.
ΛΑΓΑΝΑ
Υλικά
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°) + 2 φλ. (περίπου) για μετά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι. Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα).
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια την ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΡΑΣΑΤΑ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ
Υλικά
1/2 κιλό μανιτάρια λευκά ή πορτομπέλο
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη (τα φυλλαράκια)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια και κόβουμε τα στελέχη (ποδαράκια). Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (κεφάλια και στελέχη).
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και γυαλίζουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε με προσοχή μη σπάσουν, να ψηθούν και από τις δύο πλευρές, για 5-6 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη, τα αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 4-5 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά
200 γρ ταραμάς καλός λευκός
350 γρ ψίχα ψωμιού
1 κρεμμύδι
2 λεμόνια
1 ποτήρι νερού λάδι
πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.
Extra tip επιτυχίας:
Το ελαιόλαδο πρέπει να πέφτει με ροή κλωστής για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα
ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΟΥΑΚΕΡ
Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)
100 γρ. κουάκερ
Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
150ml χλιαρό γαλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χονδροτριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
1 κρόκος αυγού
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κουάκερ. Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο γάλα προκειμένου να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε για 30’ το μείγμα σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί.
Ζυμώνουμε 4-5 ψωμάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή σε αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με το αυγό που προηγουμένως το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με το μίγμα της κανέλας και της ζάχαρης.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30’ περίπου. Έτοιμο το σταφιδόψωμο!
ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ
Υλικά
500 γρ. φακές ψιλές
2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες καθαρισμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια ή τριμμένα στον τρίφτη
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
150 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα ή ντοματοχυμός
1 κύβος λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές και τις βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν για 5’ – 6’. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τις φακές μέσα στο νερό για 40’. Κατόπιν τις στραγγίζετε. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 5’ – 6’. Προσθέτετε τις φακές, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη, τα ντοματάκια ή τον ντοματοχυμό, τον κύβο λαχανικών και αρκετό ζεστό νερό. Σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα περίπου. Τέλος, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε την πάπρικα. Αφήνετε τη σούπα να πάρει ακόμη 1-2 βράσεις προτού τη σερβίρετε.
ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Υλικά
1/2 κιλό μακαρόνια Νο της αρέσκειας σας
1/2 κιλό γαρίδες
2 μέτρια κρεμμύδια
3 σκ. σκόρδου
Λίγο μαϊντανό
1 ποτηράκι κρασιού κρασί λευκό
Λίγη ρίγανη
Λίγη πάπρικα
1 συσκευασία ντοματάκια κονκασε
1/2 συσκευασία χυμό ντομάτας
1 κ.γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα τσίλι
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις γαρίδες με νερό να βράσουν για 5-6 λεπτά. Στην συνέχεια τις σουρώνουμε, κρατάμε τον ζωμό τους για να βράσουμε τα μακαρόνια και για την σάλτσα, και τις ξεφλουδίζουμε. Στην συνέχεια, βάζουμε στο wok λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο.