Η σημασία των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή των παιδιών

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή των παιδιών

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή των παιδιών αποκτά ένα εντελώς νέο χαρακτήρα. καθώς τα βιολογικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη που προσφέρουν.

Πλεονεκτήματα επιλογής βιολογικών προϊόντων στη διατροφή των παιδιών

  • Ένας από τους κύριους λόγους για να προσθέσουμε βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών είναι ότι είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες. Οι συμβατικές μέθοδοι καλλιέργειας συχνά βασίζονται στη χρήση αυτών των ουσιών για την προστασία των καλλιεργειών από παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών. Τα βιολογικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά ασφαλέστερη επιλογή για τη διατροφή των παιδιών.
  • Ένα άλλο πλεονέκτημα για τη σημασία των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή των παιδιών  είναι ότι συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά τρόφιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας επικεντρώνονται στη δημιουργία υγιούς εδάφους, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υγιέστερα φυτά. Αυτά τα τρόφιμα με την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται.
  • Τέλος, η επιλογή βιολογικών τροφίμων στη διατροφή των παιδιών μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών τους, καθώς τα βιολογικά τρόφιμα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη που τα καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή κάθε παιδιού.

Τα παιδιά χρειάζεται να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα πλούσιο και σωστό πρωινό, και να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται στην κατανάλωση:

  • γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το βιολογικό γάλα, το τυρί και το βιολογικό γιαούρτι διότι περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, βιταμίνη D και βιταμίνη Α.
  • πρωτεϊνών, απαραίτητες για την καλή μυϊκή και σωματική διάπλαση, γι’ αυτό χρειάζεται η κατανάλωση ψαριού, κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου ή γαλοπούλας, οσπρίων και αυγού.
  • αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C , E και Α, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται στα λαχανικά και στα φρούτα, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, το καρότο, το μπρόκολο, το πεπόνι , το καρπούζι τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
  • φυτικών ινών, όπου συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου, όπως τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στην ομαλή νοητική ανάπτυξη του παιδιού και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παραλείπονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και τα όσπρια , σε συνδυασμό πάντα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως μπρόκολο και πιπεριά, για καλύτερη απορρόφησή του.

Πηγή: bioagros.gr