Ελαιόλαδο: Το «Χρυσό Υγρό» του Ομήρου ευεργετικό για την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα.

06, Νοεμβρίου 2015
Αθήνα, Ελλάδα

To Λάδι και συγκεκριμένα το Ελαιόλαδο, αποτελεί μοναδική πηγή διατροφής των λαών της Μεσογείου από Αρχαιοτάτων χρόνων. Η ιστορία της ελιάς, ανάγεται σε εποχές προ της οργανωμένης ζωής του ανθρώπου στη γη. Σύμφωνα με τον Όμηρο, το λάδι ή αλλιώς «χρυσό υγρό» όπως το αποκαλούσε, δεν θεωρούταν στα Μυκηναϊκά Χρόνια ως απλός μια τροφή, άλλα αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγόνων, οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, επειδή πίστευαν πως θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη ενώ οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών και των μαρτύρων, αφού θεωρούταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.

Σύμφωνα με τον De Candole και την μελέτη του  «Origin des plantes cultivees» , η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε στα παράλια της Μικράς Ασίας το 4000 π.χ. Άλλοι μελετητές όμως, όπως ο Αναγνωστόπουλος υποστηρίζουν πως βάσει των ευρημάτων της Κνωσού, η πατρίδα της ελιάς είναι η δική μας Κρήτη. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι, το όνομα της ελιάς είναι ελληνικό και διατηρήθηκε σε όλες τις γλώσσες.

Σήμερα σε όλη την υδρόγειο υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδενδρα από τα οποία το 95% περίπου καλλιεργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου η οποία διαθέτει άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ελιάς. Στην Ελλάδα η ελιά είναι καλλιέργεια με πολύ μεγάλη διάδοση. Η εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρποφόρου δέντρου και καταλαμβάνει έκταση που αναλογεί στο 15% περίπου της καλλιεργούμενης γεωργικής γης και στο 75% των εκτάσεων των δενδρωδών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μάλιστα, το Ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείτε εκτός από το νοστιμότερο και το πιο αγνό και υγιεινό. Συγκεκριμένα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι το Ελληνικό λάδι έχει σαφές προβάδισμα ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες σε σχέση με ανταγωνιστικά λάδια όπως το Ισπανικό ή το Ιταλικό ελαιόλαδο.

Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Οι εν λόγω χημικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δύνανται να μας προστατέψουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μία εξ αυτών, η ελαιοκανθάλη, αναστέλλει το ίδιο ένζυμο όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη μέσω της ιβουπροφένης, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες, βασιζόμενοι όμως μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Με τη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους, η επιστημονική έρευνα προχωρά παρακάτω, αποδυκνείοντας ότι το Ελληνικό λάδι περιέχει αυτές τις ουσίες σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα, έχοντας ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία.

Αγοράστε παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα ελιάς και λαδιού από την Terra Pura.