Το ωμό μέλι είναι η πιο αγνή μορφή μελιού. Είναι το μέλι που προέρχεται απευθείας από τη κηρήθρα χωρίς
ζέσταμα, χωρίς παστερίωση ή οποιοδήποτε είδος επεξεργασίας.
Είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των διαφόρων μορφών μελιού καθώς έχει την πιο θρεπτική αξία και
περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο συμπυκνωμένο στη γύρη των λουλουδιών που βοηθά στην πρόληψη των αμυλούχων
τροφών όπως τα ψωμιά.
Το ακατέργαστο μέλι έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (14% έως 18%) και έχει υψηλό επίπεδο
αντιοξειδωτικών. Χαρακτηρίζεται από λεπτούς κρύσταλλους, φαίνεται πιο γαλακτώδης και περιέχει σωματίδια
από γύρη μελισσών, κηρήθρα και πρόπολη. Η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες καθώς μετακινούνται από
φυτό σε φυτό είναι τόσο υγιεινή όσο το ίδιο το μέλι.