Ακατέργαστο Μέλι

Ακατέργαστο Μέλι
Το ωμό μέλι είναι η πιο αγνή μορφή μελιού. Είναι το μέλι που προέρχεται απευθείας από τη κηρήθρα χωρίς 
ζέσταμα, χωρίς παστερίωση ή οποιοδήποτε είδος επεξεργασίας. 
Είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των διαφόρων μορφών μελιού καθώς έχει την πιο θρεπτική αξία και 
περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο συμπυκνωμένο στη γύρη των λουλουδιών που βοηθά στην πρόληψη των αμυλούχων 
τροφών όπως τα ψωμιά.
Το ακατέργαστο μέλι έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (14% έως 18%) και έχει υψηλό επίπεδο 
αντιοξειδωτικών. Χαρακτηρίζεται από λεπτούς  κρύσταλλους, φαίνεται πιο γαλακτώδης και περιέχει σωματίδια
από γύρη μελισσών, κηρήθρα και πρόπολη. Η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες καθώς μετακινούνται από 
φυτό σε φυτό είναι τόσο υγιεινή όσο το ίδιο το μέλι.
 

 

Όταν το ακατέργαστο μέλι υποβάλλεται σε επεξεργασία και θερμαίνεται, τα οφέλη των φυτοθρεπτικών ουσιών 
εξαφανίζονται σε μεγάλο βαθμό. Το περισσότερο μέλι που βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ δεν είναι ακατέργαστο
μέλι, αλλά «εμπορικό» μέλι, το οποίο έχει θερμανθεί και φιλτραριστεί έτσι ώστε να φαίνεται καθαρότερο 
και πιο ομαλό, πιο ελκυστικό στο ράφι και ευκολότερο στο χειρισμό και γρηγορότερη συσκευασία. 
Τα ευαίσθητα αρώματά του, η μαγιά και τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση βιταμινών και 
ανόργανων συστατικών του σώματος καταστρέφονται σχεδόν πλήρως. 
Ως εκ τούτου, το «εμπορικό» μέλι δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το ωμό μέλι.