Εκτιμάται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από διαπιστωμένη δυσανεξία στη γλουτένη, πάθηση γνωστή ως κοιλιοκάκη, ωστόσο η τεράστια δημοτικότητα των προϊόντων χωρίς γλουτένη δεν αντανακλά τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει πραγματικά να την αποφεύγουν.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς (ποσοστό 20% του πληθυσμού) έχει βγάλει από τη διατροφή του τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Τι συνεπάγεται λοιπόν αυτή η διατροφική τάση για τη γενική υγεία;
Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ εξέτασε τον ρόλο της γλουτένης στην υγεία της καρδιάς και συγκεκριμένα στις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Βασιζόμενοι σε ισχυρισμούς ότι η γλουτένη ενδεχομένως συμβάλλει στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, οι ερευνητές μελέτησαν εάν η αποχή από την κατανάλωση της πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη και καταναλώνουν γλουτένη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και επίσης σε σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να προτείνεται η προώθηση της διατροφής χωρίς γλουτένη με σκοπό την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη και δεν εκδηλώνουν συμπτώματα [λόγω της κατανάλωσης γλουτένης]».
Η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης συχνά στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η πρωτεΐνη έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ. μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών), ωστόσο τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, από δείγμα περίπου 110.000 αντρών και γυναικών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας και για διάστημα περίπου 25 ετών, φαίνεται να καταρρίπτουν τον μύθο ότι η γλουτένη μπορεί να έχει επιβαρυντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς.
Τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι συχνά πλούσια σε συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα και σύνθετους υδατάνθρακες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγονται από άτομα που δεν έχουν διαπιστωμένη δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Χιώτικες Χυλοπίτες με Γάλα & Αυγά 'MastihaShop' 500gr
Βιολογικοί Σπόροι Κακάο 'Βιοαγρός' 150gr
Bιολογικός Κουρκουμάς 'Βιόδωρος Γαία' 100gr
Φυσικά Καλλυντικά & Θεραπείες. Από την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο έως Σήμερα' Δημήτρη Καλλιμάνη
Καραμέλες Toffee με Μαστίχα Χίου Μεταλλική Συσκευασία 'Mastihashop' 250gr
After shave οξυγόνωσης με Μαστίχα 'MastihaShop' 100 ml
Λάδι Μαύρης Τρούφας «TROUFAPLUS» 60ml
Μαρμελάδα Κουμ-Κουάτ 'CORFU SPIRIT' 380gr
Γλυκό Κουταλιού Κουμ-Κουάτ 'CORFU SPIRIT' 250gr
Βιολογικά Αποξηραμένα Μούρα Αρώνια 'Βιοαγρός' 100gr
Βούτυρο Μαύρης Τρούφας TROUFAPLUS 80gr
Λάδι Λευκής Πολύτιμης Τρούφας «TROUFAPLUS» 60ml
Vegan Σαλάμι Σύκου Κύμης Καπνιστή Πάπρικα 'Συκοφάγος' 180gr
Κρέμα Προσώπου Kakadu SPF 20 'Mastiha Shop' 50ml
Φυτικό Σφουγγάρι Σώματος Λούφα 'ZEALOTS OF NATURE'
Μπάρες Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς & Σύκο 'Wish Bars' 6X30gr
Χειροποίητος Παραδοσιακός Χαλβάς Αμύγδαλο & Cranberry 'Χαλβάς Δραπετσώνας' 450gr
Vegan Σαλάμι Σύκου Κύμης με Φιστίκι Αιγίνης 'Συκοφάγος' 180gr
Gift Box No 13
Χειροποίητο Κεραμικό Γούρι Μάτι Γαλάζιο
Λουκούμι Μαστίχας Μεταλλικό Κουτί Δώρου 'Mastihashop' 360gr
Βιολογική Πρόπολη Βάμμα 'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ' 30ml
Βιολογικά Ζυμαρικά Konjac Ρύζι 'Magic Diet Pasta Bioagros' 250gr
Gift Box No 3
Αλάτι Αρωματικό με Σχινόκαρπο "MastihaShop" 300gr
Κρασί από Ρόδι 'Ρόδοινος' 250ml Σουβενίρ
Βιολογικός Χαρουποκαφές ‘Creta Carob’ 300gr
Βιολογικό Αποξηραμένο Ιπποφαές 'Βιοαγρός' 100gr
Βιολογικό Φυστίκι Κελυφωτό 'Βιοαγρός' 200gr
Refreshing Σετ για Όλο το Σώμα 'ZEALOTS OF NATURE'
Βιολογικό Βούτυρο Κακάο Κομμάτια 'Βιοαγρός' 200gr
Χειροποίητο Κεραμικό Γούρι Μάτι Μπλέ
Gift Pouch No 9
Πορτσίνι & Τρούφα Πατέ TROUFAPLUS 85gr
Μακαρόνι από Χαρούπι Πέννες 'Creta Carob' 500gr 