Χωρίς βούτυρο, χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη και τόσο εύκολη που δε θα χρειαστείτε ούτε μίξερ!
Για το σιρόπι:
・300γρ νερό βραστό
・160γρ μελάσα Emelia
・1 ξύλο κανέλας
・6 γαρύφαλλα
Για την καρυδόπιτα:
・4 αυγά
・160γρ μελάσα Emelia
・80γρ ελαιόλαδo (+λίγο ακόμα)
・90γρ γάλα
・180γρ σιμιγδάλι
・50γρ αλεύρι ολικής άλεσης
・1 κ.γ κανέλα
・½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
・2 κ.γ baking powder
・1 κ.γ baking σόδα
・2 κ.γ ξύδι
・100γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
・40γρ κουβερτούρα τριμμένη (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
・90γρ κουβερτούρα
・15γρ λάδι καρύδας (ή ηλιέλαιο)
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει: Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μελάσα.
2. Για την καρυδόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη για περίπου 1’ λεπτό.
3. Προσθέτουμε τη μελάσα, το λάδι, το γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Σε ένα ποτηράκι βάζουμε τη baking σόδα, προσθέτουμε το ξύδι (θα αφρίσει αμέσως) αναδεύουμε με ένα κουταλάκι, ρίχνουμε στο μπολ μας και ανακατεύουμε απαλά.
6. Ρίχνουμε τα καρύδια, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά.
7. Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (ή ταψάκι) διαμέτρου 25εκ με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-190°C για περίπου 30-35’ λεπτά.
8. Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε τουλάχιστον 45-50’ λεπτά για να ξεφορμάρουμε.
9. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
Πηγή: emelia.eu