Αν και ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία αποτελούν τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών στην Ευρώπη καθώς και τις μοναδικές που κατέχουν απόλυτη αυτάρκεια μελιού. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείτε ότι κατέχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών ανά μονάδα εδάφους σε όλη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 25,000 παραγωγοί μελιού, οι οποίο και υπολογίζεται ότι παράγουν ετησίως 12.000 τόνος μέλι. Το 60-70% από αυτό προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις (μέλι δάσους), ενώ το υπόλοιπο, από άνθη (ανθόμελο). Η μεγαλύτερη παραγωγή από το μέλι δάσους είναι το πευκόμελο, το μέλι ελάτης και το μέλι βελανιδιάς. Το κόστος του μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος και την προέλευσή του. Συνήθως στα νησιά, που κατά το πλείστων παράγουν θυμαρίσιο μέλι, λόγω της μικρότερης παραγωγής είναι και πιο ακριβό.
Στην Ελλάδα, οι διάφορες ποικιλίες μελιού χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Τα βασικά μονοανθικά ανθόμελα και το μέλι του δάσους.
Τα βασικά μονοανθικά ανθόμελα
Θυμαρίσιο μέλι: Παράγεται κατά κύριο λόγο στα Ελληνικά νησιά, έχει πλούσιο άρωμα και λαμπερό ανοιχτό χρώμα. Φημίζεται για τη μεγάλη αντοχή του αφού μπορεί να διατηρηθεί σε υγρή κατάσταση για τουλάχιστον 6 εώς 18 μήνες από την παραγωγή του ενώ πολύ το θεωρούν ως το καλύτερο και πιο γευστικό μέλι της Ελλάδας άλλα και του κόσμου.
Μέλι πορτοκαλιάς: Εξαιρετικά σπάνιο μέλι με ωραίο άρωμα και γεύση, που είναι όμως μοναδικά ευαίσθητο και σπάνιο αγαθό που μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε λίγους μήνες.
Ρεικόμελο ή αναματόμελο: Το Αναματόμελο (όπως το λένε το μέλι ερείκης στην Ικαρία) είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους.
Μέλι Κουμαριάς: Το Μέλι Κουμαριάς συλλέγεται από τις νεκταροεκρίσεις της ανοιξιάτικης Κουμαριάς (Arbutus Unedo) και είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί (όπως και το μέλι Ερείκης) μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική πολύ γεμάτη υπόπικρη γεύση & δυνατή με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας που αρέσει σε απαιτητικούς καταναλωτές.
Μέλι Καστανιάς: Πολύ χειμωνιάτικο μέλι, μια εξαιρετική επιλογή για τα Χριστούγεννα. . Ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητές του με έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια με ελαφρά πικρή επίγευση. Κρυσταλλώνει αργά, μέσα σε 1-2 χρόνια.
Από το δάσος
Πευκόμελο: Το πιο συνηθισμένο μέλι στην Ελλάδα που αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής. Η γεύση του είναι έντονη, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό και έχει την μοναδική ιδιότητα να μην κρυσταλλώνει. Το πευκόμελο που παράγεται στην Ελλάδα θεωρείτε το καλύτερο στον κόσμο.
Ελάτης: Ένα επίσης Χριστουγεννιάτικο μέλι που δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Παράγεται στα όρη και στα άγρια βουνά της Ελλάδας και συλλέγεται από κορμούς Ελάτων. Έχει υψηλές διατροφικές αξίες και θεωρείτε το νοστιμότερο.
Μέλι Βελανιδίας: Μακράν το πιο σπάνιο μέλη που υπάρχει, ειδικά στη χώρα μας. Παράγεται σε περιοχές της Ελλάδας, όπου εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν συστάδες δέντρων ή δάση βελανιδιάς. Οι σημαντικότερες ποσότητες συλλέγονται στις οροσειρές Ροδόπης και Κερκίνης (Μπέλλες), στην Κεντρική και Νότια Πίνδο, στο Πήλιο και στην Κεντρική Πελοπόννησο (κυρίως στο δάσος της Φολόης).