Αγαπημένο χούμους!

Αν θέλετε να δώσετε μια εξωτική νότα στην κουζίνα σας δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε χούμους,  τον  υπέροχο πουρέ ρεβιθιών με αραβική καταγωγή που έκλεψε τις Ελληνικές καρδιές μας!

Το χούμους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ντιπ  για λαχανικά, σαν ορεκτικό  ή σαν κύριο πιάτο, επίσης σαν υγιεινό άλειμμα στο πρωινό ή  στα σάντουιτς αντί για μαγιονέζα. Σερβίρεται με κράκερ, κριτσίνια, αραβική πίτα ή ψωμί.

 

Υλικά

1 ½  φλιτζάνι  μαγειρεμένα ρεβίθια

4 κουταλιές της σούπας ταχίνι    ή   2 κουταλιές της σούπας ταχίνι και 2 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού  νερό από τα βρασμένα ρεβίθια

1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

χυμό από 1 ή 2 λεμόνια

1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Εκτέλεση

Μουλιάστε τα ρεβίθια  από το προηγούμενο βράδυ σε νερό που τα σκεπάζει μαζί με μια κοφτή κουταλιά αλάτι.  Την επομένη σουρώστε τα και ξεπλύνετε  καλά.

Βράστε τα ρεβίθια  σε ένα λίτρο νερό για 40 λεπτά με μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Σουρώστε τα ρεβίθια και κρατήστε από το νερό όσο χρειάζεται

Τοποθετήστε όλα τα υλικά  στον πολυκόφτη  και αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Δοκιμάστε και προσθέστε  για γεύση ότι λείπει  σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας … σκόρδο, λεμόνι, αλάτι, κύμινο ή  1-2 κουταλιές της σούπας επιπλέον νερό που έχετε κρατήσει για λεπτότερη υφή.

Σερβίρεται σκέτο ή γαρνίρεται με διάφορα υλικά της αρεσκείας σας όπως ρεβίθια, κουκουνάρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, καπνιστή πάπρικα κα

Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου.

 

*76 Θερμίδες η μερίδα. Μία μερίδα 2 κουταλιές της σούπας.  Σερβίρει 12 μερίδες.

Πηγή: simple-veganista.com