Τα μυστικά της τρούφας

30, Νοεμβρίου 2015 Αθήνα, Ελλάδα Τρούφα- το απόλυτο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για κάθε γευσιγνώστη και καλοφαγά που σέβεται τον εαυτό του. Ένα προϊόν με τόσο ραφινάτη γεύση- που αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα για κάθε φίνο φαγητό υψηλής γαστριμαργικής. Οι τρούφες, ουσιαστικά είναι μανιτάρια. Μια σπάνια ποικιλία υπόγειων μανιταριών που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε […]

Η Ιστορία του Γλυκού του Κουταλιού

13, Νοεμβρίου 2015 Αθήνα, Ελλάδα Από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, θεωρείτε και το γλυκό του κουταλιού το οποίο και δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, απ’ την ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουνε τα άπλετα φρούτα και λαχανικά που τους περίσσευαν απ’ τη σοδιά. Μάλιστα, μια από τις πιο κλασικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές από […]

Ελαιόλαδο: Το «Χρυσό Υγρό» του Ομήρου ευεργετικό για την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα.

06, Νοεμβρίου 2015 Αθήνα, Ελλάδα To Λάδι και συγκεκριμένα το Ελαιόλαδο, αποτελεί μοναδική πηγή διατροφής των λαών της Μεσογείου από Αρχαιοτάτων χρόνων. Η ιστορία της ελιάς, ανάγεται σε εποχές προ της οργανωμένης ζωής του ανθρώπου στη γη. Σύμφωνα με τον Όμηρο, το λάδι ή αλλιώς «χρυσό υγρό» όπως το αποκαλούσε, δεν θεωρούταν στα Μυκηναϊκά Χρόνια […]

7 + 1 Ποικιλίες Μελιού από όλη την Ελλάδα

Αν και ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία αποτελούν τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών στην Ευρώπη καθώς και τις μοναδικές που κατέχουν απόλυτη αυτάρκεια μελιού. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείτε ότι κατέχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών ανά μονάδα εδάφους σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα […]

Αφιέρωμα: Φάε όπως οι Γιαγιάδες μας.

Η Μεσογειακή διατροφή των Ελλήνων ανά τους αιώνες αποτελεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες αντικείμενο μελέτης. Αν ψάξει κανείς σε διάφορες πηγές,  θα ανακαλύψει κείμενα που μας διαφωτίζουν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της πατρίδας μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την Οδύσσεια συλλέγουμε στοιχεία για τις γαστρονομικές προτιμήσεις των Ελλήνων της […]

Πετιμέζι: Η ιστορία και τα μυστικά του

Το πετιμέζι ή αλλιώς σταφιλόμελλο είναι ένα 100% φυσικό γλυκαντικό, πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε όταν στύψουμε και λιώσουμε τα σταφύλια. Πετιμέζι είναι ο παχύρρευστος, συμπυκνωμένος χυμός, με ωραία γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση, που παίρνουμε μετά από το βράσιμο του μούστου. Και τα δύο, αποτελούν μια εξαιρετική […]

Tο Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ενάντια στο καρκίνο του μαστού

Εν έτη 2015, η Μεσογειακή δίαιτα θεωρείτε πλέον από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρισμένες διατροφικές συνήθεις στο πλανήτη. Βασισμένη σε ένα συνδυασμό από παραδοσιακά, βιολογικά προϊόντα που απαντώνται γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και φυσικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η Μεσογειακή διατροφή έχει πλέον καθιερωθεί στον ευρύτερο νου […]

Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της Μαστίχας

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια ήταν γνωστές στον Ελλαδικό χώρο οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου σε ότι αφορά την υγεία. Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο ή σχίνο, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, καθότι όλες οι προσπάθειες, […]

Παραδοσιακό Ελληνικό Πρωινό από την Terra Pura

Το πρωινό θεωρείται ένα κατεξοχήν γεύμα, τόσο σε περιόδους εργασίας όσο και σε ημέρες διακοπών και χαλάρωσης. Ο αστείρευτος γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας – με όλη την απλότητα, την καθαρότητα και την αγνότητα των τοπικών προϊόντων – εκφράζεται με τον πιο γευστικό τρόπο μέσα από ένα γνήσιο ελληνικό πρωινό. Το ελληνικό πρωινό, αρθρώνεται πλούσιο […]

Μεσογειακή Διατροφή

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά στις ανθρώπινες κοινωνίες από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο πως οι λαοί της Μεσογείου (Έλληνες, Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι) κατάφεραν να εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα από τους χερσαίους γείτονες τους καθώς και να αναπτύξουν σημαντικό πολιτισμό. Οι διατροφικές συνήθειες εξ άλλου και η ανθρώπινη πρόοδος είναι δύο έννοιες που συνήθως […]

Οι Ελληνικές Υπερτροφές

Τα ελληνικά super foods υπάρχουν παντού γύρω μας στην ελληνική φύση, ενισχύουν την υγεία μας, αποτρέπουν τις αρρώστιες κυρίως τον καρκίνο, δίνουν ενέργεια και εμπλουτίζουν τη διατροφή μας. Τα ελληνικά υπερτρόφιμα, χτυπάνε επάξια τα ξενόφερτα για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Είναι όλα δίπλα μας στην Αίγινα, στη Χίο, στη Νάξο, στην Κοζάνη, στην […]

Βιολογικά Προϊόντα Οφέλη για την Υγεία

Organic products health benefits

Τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή και ελέγχονται σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από το αγρόκτημα έως το ράφι του καταστήματος) πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα και η χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας στη μεταποίηση προϊόντων δεν επιτρέπεται. […]

Ξύδι & Υγεία

Ξύδι & ΥγείαVinegar & Health

Η σχέση μεταξύ ξιδιού και υγείας μπορεί να χρονολογηθεί από χιλιετίες. Το ξίδι έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποίησαν ως θεραπεία για ωτίτιδα (λοιμώξεις του αυτιού), για την απολύμανση πληγών, κατά της γάγγραινας και ως αντίδοτο στη δηλητηρίαση από μανιτάρια όπως περιγράφεται από τον Διοσκουρίδη. Οι Εβραίοι (Αρχαίοι Εβραίοι) το χρησιμοποιούσαν ως […]

Κορινθιακή Σταφίδα η Ελληνική Υπερτροφή

Κορινθιακή Σταφίδα η Ελληνική Υπερτροφή

Η Ένωση Παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας, από το 2009 εκπονεί ερευνητικές και κλινικές μελέτες για να δείξει τα συστατικά των σταφίδων και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Συγκεκριμένα, η GSRT (Οργανισμός Διαχείρισης και Εφαρμογής για Δραστηριότητες ΕΤΑ και Καινοτομίας) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν […]

Ακατέργαστο Μέλι

Ακατέργαστο Μέλι

Το ωμό μέλι είναι η πιο αγνή μορφή μελιού. Είναι το μέλι που προέρχεται απευθείας από τη κηρήθρα χωρίς ζέσταμα, χωρίς παστερίωση ή οποιοδήποτε είδος επεξεργασίας. Είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των διαφόρων μορφών μελιού καθώς έχει την πιο θρεπτική αξία και περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο συμπυκνωμένο στη γύρη των λουλουδιών που βοηθά στην […]

Chios Mastiha Health Benefits

What is Mastiha?  Mastiha is the natural and rare tree resin of the pistacia lentiscus var Chia tree. Scientific research has shown that this resin has anti-oxidant, anti-bacterial, and anti-inflammatory qualities.  It has been documented from antiquity for its health benefits, its use as the first natural chewing gum and as a cooking spice. Today, it is still […]